Det här är presentationen jag skrev inför omröstningen till rikslistan 2006. Nånting måste jag ha gjort rätt eftersom jag faktiskt fick en plats.
Jag kommer att putsa på texten, men just nu har jag inte tiden som behövs.
Så här kommer en presentation av mig.

/Göran

Vänner, pirater, kära...

.. ähum, jaså valkampanjen är inte igång än, men där har vi ju en intresserad person!

Hej, jag heter Göran Axelsson och kommer från Västerbotten. Jag är 43 år men har fortfarande barnasinnet kvar och leker mig genom livet. Lever ensam sen ett par år tillbaka och saknar familj.
Jag och en till kille ansvarar för Västerbottens valkretsområde. Rösta på mig!

Det var ju kort och koncist men först vill jag veta vem du är.

Jag har alltid varit intresserad av vetenskap och teknik och det har präglat mitt liv. Jag började min tekniska bana efter grundskolan med att läsa 4-årig teknisk linje, gjorde lumpen som helikoptertekniker i Boden. Sen blev det en liten kursändring och jag sökte vidare inom armén som teletekniker.
Efter två år bakom skolbänken på Arméns Tekniska Skola i Östersund trivdes jag så bra där att jag sökte en lärartjänst på ATS. Där stannade jag i ett år innan en flicka och Universitetsstudier drog mig tillbaka till Umeå. Eftersom jag ville plugga i Umeå fanns det bara ett alternativ att välja på så jag började på teknisk fysik. Det var nog den bästa tiden i mitt liv, trevliga kompisar, intressanta kurser och fester med jämna mellanrum.
När jag började närma mig slutet av utbildningen föreslog en kompis att vi skulle starta ett konsultföretag inom elektronik och data tillsammans. Vi gjorde nu det och mina studieresultat gjorde en tvärdykning eftersom jag prioriterade mina uppdragsgivare före studierna.
Jag fortsatte med firman i ett par år tills ekonomin inte gick ihop, jag hade mycket jobb men hade inte vett nog att ta betalt.
En kompis tipsade mig om ett intressant jobb som forskningsingenjör på belastningsskadecentrum och jag började där sommaren -99 och jobbar fortfarande kvar där. Jag och två andra ingenjörer tar hand om nätverken och datorparken, skriver program, bygger försöksuppställningar och all annan teknisk support.
Vi har lite olika inriktningar och själv har jag koncentrerat mig på nätverkssidan och säkerhet där jag bla har gått en kurs i att hacka datorer och nätverk.

Jaja, det var vad du jobbar med, vad gör du på fritiden?

Som tyst norrlänning (you wish!) så gillar jag att vara ute i naturen men gör det alldeles för sällan. Jag är en typisk samlare och har dragit på mig samlingar på allt möjligt från mynt, mineraler och meteoriter till gamla elektronmikroskop.
Just mineraler och meteoriter gör att jag tillbringar en stor del av sommaren körandes kors och tvärs från Norge till Finland . Oftast hittar man mig med en slägga mitt ute i skogen eller på en stenhög utanför en gruva.
Vintern blir mer planering av turer, greja med datorer, myntsamlingen, guldsmide och jobba på elektronmikroskopet.
Datorer har alltid varit ett intresse och i kombination med dom andra intressena jag har så blev resultatet ett antal webbsidor och sajter. Jag har alltid prioriterat innehållet framför utseendet så min hemsida är långt ifrån snygg men den finns på http://www.home.neab.net/gandalf/index.htm om du vill veta mer. Jag får nog skynda mig att piffa upp den efter vårat samtal.

Det låter intressant, jag kanske tittar in där senare. Nu vill jag veta vad du ser i piratpartiet.

Jag har sett många skräckexempel när politiker försökt styra internet. Om du tror att Bodström är den första politikern som missförstått hur datorer, nätverk och internet fungerar så har du fel. Jag har blivit mer och mer frusterad för varje galen idé som kommit från både Svenska som utländska politiker.
När en vän berättade om piratpartiet tog det mig fem minuter att inse att det här var vad som behövdes och jag skulle göra vad jag kunde för att hjälpa till.
Jag har varit alldeles för passiv tidigare, skrivit under nåt upprop mot mjukvarupatent och så, men nu är det dags att jag gör nåt åt det jag klagat på under alla år.
Jag skulle kunna hålla på och berätta om det här i timmar men jag ska inte trötta ut dig.

Stör det dig inte att piratpartiet är ett enfrågeparti?

Nej, inte alls. Jag var med och röstade på miljöpartiet när dom ställde upp i sitt första val och såg den enorma uppslutningen dom fick. Resultatet blev inte bara att dom kunde driva sina egna frågor, det gav till följd att övriga partier plockade upp miljöfrågan i sina program också. Det finns en sak de etablerade klassiska partierna hatar och det är att förlora röster. För att få röster så ändrar dom gärna sina åsikter så att det stämmer bäst med vad majoriteten tycker. Det leder till en likriktning i politiken och minskat intresse från väljarna. Att PP ställer upp med en klar åsikt i ett par frågor och lämnar resten av de politiska frågorna utan att ta ställning ser jag som ärlighet mot väljarna. Försök bara att få tex en centerpartist att svara på vilka frågor dom kan tänkas vika sig i... sluta skratta, jag försöker vara allvarlig här!

Förlåt, kunde bara inte hålla mig. Men varför ska man rösta på dig till rikslistan?

Jag tror att jag skulle kunna hantera jobbet och driva våra frågor i riksdagen. För att vara ärlig har jag ingen aning om hur arbetet ska gå till men gemensamt kan vi inom PP:s grupp av riksdagsledamöter hjälpa varandra igång. Dessutom har jag lätt att samarbeta med andra och jag har varit engagerad i de här frågorna under en längre tid.
Men om jag kommer in eller inte spelar inte så stor roll men det jag helst vill se är att vi får folk från hela landet så att det inte uppfattas som ett Stockholmsparti. Med en norrlänning på rikslistan så tror jag det blir lättare att få folk att rösta på PP här i Norrland och jag tror att samma sak gäller i resten av Sverige. Nu ska vi främst ha kunniga personer som kan sammarbeta på rikslistan eftersom vi kommer att få slåss mot mäktiga krafter.

Har du nåt du vill säga som avslutning?

Ja, oavsett vem som står på rikslistan så kommer vi alla att jobba mot ett gemensamt mål så gör din röst hörd, det är här och nu du kan påverka. Dels nu i valet till rikslistan men framför allt i september. I oktober är det för sent.

Då får jag tacka för pratstunden.

Nöjet var på min sida, jag gillar att höra min egen röst.Vill du veta mer, ställ en fråga.

Göran Axelsson, Umeå

Hacker and proud of it!

Valkretsansvarig, Västerbottens valkrets. Vem jag är? Se här.

Tel: 073-9867 881 Mail: goran.axelsson@piratpartiet.se